Road in winter

Sådan gør du din bil vinterklar

Når temperaturen begynder at falde, og vejret udenfor begynder at blive koldere, er det den tid på året, hvor bilen skal klargøres til at gå vinteren i møde. Vintervejret medfører nemlig store ændringer for dig som bilist. Du bør derfor være opmærksom på, hvilke forbehold og forberedelser du som bilist bør tage højde for og være opmærksom på. I dette indlæg får du nogle gode råd til, hvordan du gør din bil vinterklar.

Gennemtjek af bilen

Inden vinteren for alvor slår ind, kan det være en god ide at gennemgå din bils forskellige dele. Om vinteren falder temperaturen væsentligt, og du vil nok helst undgå, at din sprinkler- eller kølervæske fryser til is. Det er derfor nødvendigt at tjekke sprinkler- og kølervæske og derved sikre, at disse er frostsikret. Derudover kan du med fordel tjekke din bils batteri. Vinterkulden tager hårdt på bilens batteri, hvorfor det kan være fornuftigt at oplade bilens batteri forud for vinteren.

Ud over disse dele af bilen kan du med fordel også tjekke bilens lys og lygter samt bilens bremseevner. I vinterhalvåret er dagene kortere, hvilket betyder, at du oftere vil være nødsaget til at køre til og fra arbejde i mørke. Derfor er det vigtigt, at dine lys og lygter fungerer optimalt. Hav derfor også altid en isskraber liggende i bilen, så du kan skrabe sne og is væk fra bilens lygter og ruder.

Tag forbehold for vejr- og vejforhold

Om vinteren bliver vejene glatte, og det bliver mørkere at køre på vejene. Dette medfører en større risiko for at miste kontrollen på kørebanen. For at mindske denne risiko skal du først og fremmest skifte dine sommerdæk ud med vinterdæk. Hvis du allerede har vinterdæk, kan du sagtens bruge disse, men hvis du mangler vinterdæk, kan du købe dem lige her. Fordelen ved at bruge vinterdæk er, at din bil står bedre fast på vejene. Der er således mindre risiko for, at bilen mister grebet, når vejene er glatte i vinterhalvåret.

Ud over solide vinterdæk er det i vinterhalvåret nødvendigt at tage yderligere forbehold for vejr- og vejforhold. Det anbefales derfor, at du sætter god tid af, før du skal ud at køre. Du kan blandt andet bruge den afsatte tid på at undersøge vejr- og vejforholdene den pågældende dag. Om vinteren kan du nemlig sagtens risikere, at din sædvanlige køretur tager længere tid, end den plejer. De nedsatte vejforhold vil gøre, at du er nødt til at køre stille og roligt for komme sikkert frem til din destination. Derudover skal du også bruge ekstra tid på at klargøre bilen og fjerne eventuel is og sne fra lygter og ruder. I Danmark er det lovpligtigt, at dine ruder og lygter er fri for sne og is, så du ikke er til fare for dig selv eller andre bilister i trafikken.

Dette indlæg har givet et indblik i nogle af de væsentligste forhold, du skal være opmærksom på, når årstiden skifter fra sommer til vinter. Det er vigtigt at tage disse forbehold, så du ikke er til fare for dig selv eller andre bilister i trafikken om vinteren.